Çocuklar için alerji testleri nelerdir?
Çocuğun detaylı hikayesinin alınması alerji tanısını koymak için en önemli adım. Ardından aile öyküsü alınıyor, ailesel yatkınlıkla ilgili ipuçları aranıyor. Ancak çocuklarda alerjiyi kesin olarak tespit etmek için prick testi, patch testi (yama testi) gibi bazı testler var. İşte çocuklarda alerjiyi kesin olarak tespit edebilmek ve tedavisine başlamak için yapılabilecek alerji testleri..
Çocuklarda alerjiyi tespit etmek için dört ana grupta toplayabileceğimiz alerji testleri var. Bunlar Prick testi, Patch testi, Kanda spesifik-IgE antikor testi ve gıda alerji testleri olarak sıralanıyor. Gelin bu testlere daha detaylı bir şekilde bakalım.
ÇOCUKLARA YAPILABİLECEK ALERJİ TESTLERİ
1) PRICK TESTİ NASIL YAPILIR?
Bazı ilaçlar prick testinin sonuçlarını değiştirebildiği için test yapılmadan önce ailenin hekimi bilgilendirmesi gerekiyor. Testi aşamaları şu şekilde:
- Hastanın cildinde 20-30 saniye kadar alerjen değerlendirilir.
- Deri bütünlüğü aralıklı olarak hafifçe bozulur.
- Bölgenin üzerine damlatılan alerjene reaksiyon oluşup oluşmadığı görülmesi için 30 dk beklenir.
- Oluşan kızarıklığın çapına göre reaksiyon verilen alerjen belirlenir.
2) PATCH TESTİ (YAMA TESTİ) NASIL YAPILIR?
Prick testi ile sonuç alınamamışsa patch testine başvuruluyor. Bu test ağırlıkla egzamaya neden olan alerjenlerin tanısında kullanılıyor. Testin aşamaları şu şekilde:
- Hastanın sırtına üzerinde alerjenler olan bir bant yapıştırılır.
- Hasta 2 gün boyunca izlenir.
- Kızarıklık olan yerlerdeki maddeye alerji geliştirip geliştirmediği tespit edilir.
3) KANDA SPESİİK-IGE ANTİKOR TESTİ NASIL YAPILIR?
- Kanda spesifik-IgE antikor testi yapabilmek için hastadan kan alınması gerekiyor.
- Ardından kanda Spesifik-IgE antikoru değeri saptanıyor.
Kanda spesifik-IgE antikor testi, prick testi kadar güçlü olmasa da alerji varlığını ve tedaviye cevabını ölçmede kullanılabiliyor.
4) GIDA ALERJİ TESTLERİ NASIL YAPILIR?
Besin alerjileri için deriden hem de kandan alerji testi yapılması gerekiyor. Deri testleri, kan testlerine göre daha iyi sonuç verir. Üstelik sonuçlar 20-30 dk içinde belli olur.
Besin alerjileri testlerinde ise altın standart besin provokasyon testidir. Bu testi eliminasyon testi olarak açıklayabiliriz.
Besin eliminasyonunda,
- Çocuğa besin alerjisi yapma potansiyeli yüksek olan besinler, çocuğun beslenmesinden çıkarılır.
- Düzelme olup olmamasına göre alerji olup olmadığı belirlenir.
- Çocukta düzelme olursa, ikinci aşamada çocuğa alerji yaptığı düşünülen besinler tekrar verilir.
- Şikayetler başlarsa, alerjen kesin olarak belirlenmiş olur.
- Çocuğun beslenmesinden bu besin tamamen çıkarılır.
Alerjik şok (anaflaksi) gibi, alerjenin çok hızlı bir şekilde etki ettiği durumlarda ise besin alerjisi değerlendirmesi deri testi, hastanın bulguları ve kanda spesifik-IgE değerlendirmesi ile verilir.
ALERJİ TESTLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Sadece test sonuçlarına bakarak kişinin tüm alerji nedenlerinin bulunması mümkün değil. Uzmanla doğru iletişim, yeterli bilgilendirme ve takip çok önemli. Örneğin bazı ilaçlar testlerin sonuçlarını değiştirebildiği için test öncesinde ailenin hekimi mutlaka bilgilendirmesi gerekiyor.
Ayrıca, çocuklara yetişkinlere yapılan test teknikleri ve alerjenlerle test yapılırsa, yanlış teşhis ihtimali fazla. Bu nedenle testlerin mutlaka çocuk alerji doktorları tarafından yapılması önemli.
Bir diğer önemli nokta ise test panelinde seçilen alerjenlerin çok doğru seçilmesi ve testin doğru tekniklerle yapılması gerekiyor. Bu nedenle alerji testleri mutlaka bir çocuk alerji uzmanı tarafından yapılmalı, uzman kişilerce değerlendirilmeli ve çapraz reaksiyonlar konusunda bilgili olunması gerekiyor.
BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR