Teknoloji

Uygulama Geliştirenlerin Gelirini Arttırmaya Yarayacak 5 İpucu

Türkiye’den birçok uygulama yayıncısı geçen yıl başından bu yana Yandex Reklam Ağı’nı kullanmaya başladı. Yandex Ads İş Geliştirme ve Müşteri Yöneticisi Orkun Kolso, bunun uygulama geliştiricilerin Rusça konuşulan bölgeden gelir elde etmeye yönelik tesirli araçlara artan ilgisinin bir işareti olabileceğinin altını çizerek, “Uygulama yayıncıları, gelirlerini en üst seviyeye çıkarmak için daima bir arayış içindeler ve reklam monetizasyonu da bir istisna değil. Uygulama geliştiricileri daima farklı reklam ağları, farklı reklam formatları (bannerlar, ödüllü reklamlar ve tam ekran reklamlar) ile denemeler yapıyor, A/B testleri gerçekleştiriyor, waterfall programlarıyla çalışıyor ve sırasıyla daha yeterli sonuçlar elde etmek için SDK ve ads.txt evraklarını güncelliyor” dedi.

Kolso, Türk uygulama geliştiricilerin uygulamalardan gelir elde etmek için kullanabilecekleri 5 ipucunu paylaştı:

SDK’lar uygulama geliştirmeyi kolaylaştıran geliştirme araçları ekibidir. Reklam ağları, SDK’ları sistemli olarak güncelleyerek yanlışları düzeltir ve geliştiricilerin işini kolaylaştıran yeni araçlar ekler. Güncellemeleri vaktinde yapılmazsa bu özellikleri kaçırılabilir. Örneğin, Yandex Taşınabilir Reklam SDK sürümü, mağazalar uygulamalarını yine yayınlamadan reklam dizaynlarını denemeye imkan tanıyan bir araç olan DivKit’i kullanıma sundu. Yeni SDK sürümlerinde reklam ağı geliştiricileri, Google Play ve APP Store’un devamlı değişen ihtiyaçlarını de karşılamaya çalışıyor. Bu sayede uygulamanız kaldırılmaz, bu da SDK’ların şimdiki tutulması için değerli bir nedendir.

Mediation platformları, farklı reklam sistemlerinden reklamları çeker ve imgeler. Bir sefer bağlandığınızda ağlar uygulamanızdaki reklam alanı için rekabet eder, bu da talebi ve geliri artırır. Yandex’in Taşınabilir Mediation isimli kendi platformu bulunuyor. Her uygulamada en karlı seçeneğe ulaşıldığından emin olmak emeliyle farklı ağlardan gelen reklamların karşılaştırmasını yapar. Taşınabilir Mediation, Yandex Reklam Ağı’na ek olarak AdMob, AppLovin, ironSource, Mintegral, Unity Ads ve myTarget dahil olmak üzere en tanınan ağlarla birlikte gelir.  Ayrıyeten Yandex’in yapay zeka tabanlı tahlili Easy Monetizasyon sayesinde uygulama yayıncıları monetizasyon kurulumunu Yandex uzmanlarına bırakabilir ve reklamlardan azamî gelir elde edebilirler. Bu tahlil, uygulamalarındaki reklam gelirlerini artırmayı amaçlayan fakat kompleks heyetimle ve 14 başka reklam ağının ayrıntılarıyla uğraşmak istemeyen yayıncılara özel olarak tasarlandı.

Reklam ağlarını seçerken aşağıdakiler göz önünde bulundurulmalı:

  • – Coğrafya: Tüm ağlar farklı ülkelerde eşit derecede güzel performans göstermez. Gaye kitlenin bulunduğu yerde en düzgün sonucu verenler seçilmeli.
  • – Reklamveren tabanı: Kuşkulu reklam olmadığından emin olmak için hangi reklamverenin hangi ağı tercih ettiğini denetim edilmeli.
  • – Formatlar: Ağlar farklı formatlarda farklı biçimde çalışır ve hepsini desteklemeyebilir.
  • – eCPM: Planlama yapılmadan evvel maksatların ne kadar gelir getireceği değerlendirilmeli ve öncelikler belirlenmeli.

Bağımsız çalışmalar ve ölçümlemeler, farklı reklam ağlarının neler sunabileceğini ve bunlardan beklenebilecek geliri anlamaya dayanak olur. 2021 ve 2022 Appodeal Taşınabilir Aplikasyon içi Reklamdan Gelir Elde Etme Performans Endeksi’ne nazaran Yandex Reklam Ağı, Doğu ve Batı Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Latin Amerika’daki uygulamalardan gelir elde etmeye yönelik en büyük ve en karlı ağlardan birisi.

Reklamları önbelleğe almak, sistemin bir reklamı işlemek ve yüklemek için vakti olmadığından kullanıcıların boş bir blok olarak gördükleri durumları azaltmaya yardımcı olur. Lakin gösterilme mümkünlüğü düşük olan ekranlarda çok fazla önbelleğe alma reklamın aktifliğini azaltabilir. Örneğin, kullanıcılar oyununuzda tıpkı anda 2-3 düzey birden atlıyorsa, reklamları 6-7 ekran için önbelleğe almaya gerek yoktur. Bu reklam görünürlüğünün azalmasına neden olur ve uygulamanız reklam sistemindeki önceliğini kaybedebilir. Önbellek almanın uygulamaya karşı değil uygulama için çalıştığından emin olmak için Yandex Partner Arayüzündeki ‘gösterme oranı’ ya da ‘gösterme oranı (görüntülenebilir)’ metriği yakından takip edilmeli. Şayet yüzde 20’nin altında kalırsa önbellekleme algoritmasını değiştirmek düşünülebilir. Gösterimlerin hissesi ne kadar yüksek olursa o kadar yeterli olur.

Birçok uygulama sahibi, reklamlarının uygulamalarına uygun olduğundan emin olmaya çalışır. Rakiplerin reklamlarının engellenmesi yahut çocukları hedefleyen bir uygulamada yetişkinlere yönelik içeriğin hariç tutulması üzere durumlarda bu uygun bir fikirdir. Lakin bu strateji geri tepebilir ve gelir kaybına neden olabilir. Örneğin bir fitness uygulamasında sırf spor beslenmesi ve ekipmanlarına yönelik reklamlar gösterilmemeli. Kullanıcılar, otomobil ve emlak satın almaktan yabancı lisan öğrenmeye ve konut tamiratına kadar çeşitli mevzuları beğenebilir.

Bu nedenle engellenen mevzulara dikkat edilmesini öneriyoruz.

Yandex Reklam Ağı’nda en yüksek CPM oranına sahip birinci 10 bölüm:

  • Emlak
  • Eğitim
  • Moda
  • Perakende zincirleri
  • IT ve telekomünikasyon
  • Hukuk
  • Ev eşyaları
  • Yandex hizmeti
  • Finansal sigorta
  • Oyun

Uygulamanızın bu kesimlerle hiçbir ilgisi olmasa da bu bölümlere odaklanan reklamları göstermek geliri artırabilir.

Etkili monetizasyon, izlenme ve tıklanma sayısından daha çok kullanıcıların reklamı tıkladıktan sonra yaptıklarıyla ölçülür. Bu nedenle banner’lar, kullanıcılar onlarla etkileşime geçmeye hazır olduklarında görünmelidir. Bir örnek vermek gerekirse, oyun düzeyleri ortasında gösterilen banner’lar, kullanıcılar ekranı kapatırken gösterilenden daha fazla dikkat çekecek ve daha kaliteli tıklamalar alacaktır.

En yüksek uygulama etkileşimi, kullanıcılara reklam görüntülemeleri karşılığında ek içerik yahut oyun içi para ünitesi sunan ödüllü reklamlardan gelir.

Murad

Yüz ifadelerini yakalamaya çalışan bir portre tutkunu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu