Teknoloji

Uzayda ilaç ürettiler! Dünya’ya gönderilen ilaçlar kimi tedavi edecek?

Varda Space Industries tarafından geliştirilen ve Utah Test ve Eğitim Sahası’nda bedellendirilen off-Earth imalat kapsülü, düşük Dünya yörüngesinde (LEO) mikro yerçekimi ortamında yetiştirilen antiviral ilaçları içeren farklı bir paketi Dünya’ya geri getirdi.

Uzaydaki mikro yerçekiminde üretilen ilaçların gayesi ne?

Varda Space Industries, eski SpaceX çalışanları ve Silikon Vadisi girişimcileri tarafından kuruldu ve artık uzaya yük göndermenin maliyeti düşerken, uzayda ilaç ve öbür eserleri geliştirmeyi hedefliyor. Bu eserler, şirketin yine giriş kapsülleri aracılığıyla Dünya’ya geri getiriliyor.

Varda CEO’su Will Bruey: “Uzayda ilaç üretiyoruz. Yerçekimini ortadan kaldırmak, Dünya’da öteki türlü yapamayacağınız ilaçları yapmamızı sağlıyor. Yerçekimi bir cins parametre üzeredir. Bir fırının üzerine bir sıcaklık düğmesi koyarsanız, yeni tarifler ve yaratabileceğiniz yeni yiyeceklerden oluşan bir dünya yaratırsınız. Emsal formda, yerçekimini değiştirebilirseniz, ilaç formülasyonları için kimyasal süreci de değiştirebilirsiniz.”

Uzaydaki mikro yerçekimi ortamı, ilaçların daha harika kristal yapılarla üretilmesine ve böylelikle raf ömrünün ve aktifliğinin artırılmasına yardımcı olabileceği düşünülüyor. Ritonavir isimli antiviral ilaç, Varda’nın misyonunun bir kesimi olarak geliştirildi.

Bu ilaç, HIV ve hepatit C tedavisinde kullanılıyor. Kapsül Dünya’ya döndüğünde, ilaç, ticari ortağa gönderilmek üzere Varda’nın Los Angeles’taki tesislerine geri taşınacak.

Uzayda ilaç üretiminin geleceği

Varda’nın bu teşebbüsü, uzay araştırmalarının genişlemesine ve ilaç sanayisinin gelişimine değerli katkılar sağlayabilir. Bilhassa, mikro yerçekiminde ilaç üretiminin, gelecekteki tedavi prosedürleri üzerindeki mümkün tesirleri büyük ehemmiyet taşıyor.

Ayrıca, bu teknoloji, ilaçların uzayda üretimi ve Dünya’ya dönüşleri ile ilgili daha fazla araştırma ve geliştirme fırsatları sunuyor. Bu tıp teşebbüsler, uzay sanayisinin geleceğini şekillendiriyor ve Dünya dışı ortamlarda üretim yapmanın potansiyelini ortaya koyuyor.

Uzayın, ilaç sanayisi üzere alanlarda yeni fırsatlar yaratması ve insanlığın uzaydaki varlığını genişletmesi bekleniyor. Varda’nın uzayda ilaç üretimiyle ilgili bu çalışmalarının bilim ve tıp dünyasında nasıl bir tesir yaratacağını düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıda paylaşabilirsiniz.

Murad

Yüz ifadelerini yakalamaya çalışan bir portre tutkunu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu