Tüm milyarderler toplansa 1 gram alamıyor! İşte “antimadde”nin maliyeti
Antimadde, yıldızlararası seyahatin kilidini açabilecek potansiyel bir güç kaynağı olarak ön plana çıkıyor. Elon Musk’ın “yıldızlararası seyahatler için bilet” olarak nitelendirdiği antimaddenin, mühendis ve fizikçiler tarafından nasıl kullanılabileceği araştırılıyor. Pekala antimaddenin maliyeti ne kadar?
Antimadde motoru, yıldızlararası seyahate kapı açabilir mi?
Bu husus, elektrik yükü açısından normal hususun tam tersi olan parçacıklardan oluşuyor ve bu nedenle antimadde olağan unsurla temas ettiğinde, her ikisi de yok olup büyük ölçüde güç üretebiliyor. Antimadde ve unsur annihile (yok) olduğunda, kütle direkt güce dönüşüyor.
Bu süreçte ortaya çıkan güç ölçüsü, antimaddenin uzay seyahatlerinde kullanılması için büyük bir potansiyel sunuyor. Örneğin, bir gram antimadde, bir nükleer bombaya muadil bir patlama üretebilir. Bu tıp güç, insanları daha evvel hiç gidilmemiş yerlere rekor süratte götürebilir.
Antimadde motorları neden şimdi üretilemiyor?
Antimadde motorlarının var olmamasının nedeni, teknolojik sınırlamalardan çok maliyetle ilgili. Fermilab’da antimadde projeleri üzerinde çalışmış hızlandırıcı fizikçi Gerald Jackson, kâfi finansmanla on yıl içinde bir antimadde uzay aracı prototipine sahip olabileceğimizi söylüyor.
Maliyet karşılandığı sürece aslında temel teknoloji mevcut ve fizikçiler, dünyanın en güçlü parçacık hızlandırıcılarıyla antiproton ve antihidrojen atomları üretiyorlar.
Bir gram antimaddenin maliyeti
Antimadde’nin bugünkü maliyeti yaklaşık 62 trilyon dolar. 1 gramının oluşması ise 100 milyar yıl sürüyor. Elbet, Dünya’daki en değerli unsur olarak kabul ediliyor. Bugün tüm milyarderler toplansa 1 gram antimadde alamıyor.
Hbar Technologies‘in kurucusu, lideri ve CEO’su olan Jackson, “antimadde uzay yelkeni” kavramı üzerinde çalışıyor ve bu dizaynın yıldızlara, gezegenlere yahut aylara gitmek için kullanılabileceğini belirtiyor.
Positron Dynamics’in CEO’su Weed, pozitronlar üzerinde çalışıyor – elektronun antimadde versiyonu. Pozitronlar, antiprotonlardan binlerce defa daha hafif ve annihile (yok) olduğunda daha az güç üretiyor. Avantajı ise, pozitronların doğal olarak meydana gelmesi ve devasa bir hızlandırıcıya ve milyarlarca dolara muhtaçlık duymaması.
Antimadde motorlarında son durum
Tüm antimadde itki dizaynlarında olduğu üzere, bu konseptler şimdi hayata geçirilmedi. On yıllar boyunca bilim insanları birçok farklı konsept önerdi, lakin bunların hiçbiri gerçekleşmedi. Örneğin, 1953’te Avusturyalı fizikçi Eugen Sänger, pozitron annihile gücünü kullanacak bir “foton roketi” önerdi.
1980’lerden bu yana ise, antimaddeyi sıvı, gaz yahut plazmayı ısıtmak için kullanacak termal antimadde motorlarından bahsediliyor.
Peki sizce, Antimadde motorlarının uzay keşiflerine ve insanlığın uzaydaki varlığına tesiri ne olabilir? Antimadde motorlarının gerçekleşmesi için hangi mühendislik ve bilimsel zorlukların üstesinden gelinmesi gerekiyor? Görüşlerinizi aşağıda paylaşabilirsiniz.