Teknoloji

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı açıkladı: İşte 15 yeni Turcorn adayı!

Türkiye, teknoloji girişimciliği sahnesinde değerli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ülkenin inovasyon ve girişimcilik ekosistemini global rekabetçilik arenasına taşımayı hedefleyen Turcorn 100 Programı kapsamında, potansiyelini yüksek değerlemelerle dünya çapında kanıtlamaya aday 15 yeni teknoloji teşebbüsünü kamuoyuna tanıttı.

15 yeni Turcorn adayı belirlendi!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın liderliğinde gerçekleştirilen Turcorn Adayları Tanıtım Toplantısı, Türkiye’nin teknoloji tabanlı büyüme ve inovasyon odaklı kalkınma vizyonunun altını çizdi. Turcorn olarak isimlendirilen bu yüksek potansiyelli teşebbüsler, ulusal iktisadın dönüşümünde kritik bir rol üstlenmeye hazırlanıyor.

Bu program, Türkiye’nin teknoloji ve girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi, yerli teşebbüslerin global pazarlarda rekabet edebilirliğini artırmayı ve ülkenin “unicorn” olarak bilinen milyar dolarlık şirketler çıkarma kapasitesini göstermeyi amaçlıyor.

Bakan Kacır’ın vurguladığı üzere, Türkiye şimdiye kadar 7 turcorn çıkarmayı başardı ve 2030 gayesi, 100 bin teknogirişimci yetiştirmek ve dünya sahnesinde daha fazla Türk teknoloji teşebbüsünün muvaffakiyete ulaşmasını sağlamak.

Bu gaye doğrultusunda, Bakanlık tarafından tanıtılan 15 yeni Turcorn adayı, yapay zekadan dijital hizmetlere, siber güvenlikten sıhhat teknolojilerine ve finansal teknolojilere kadar geniş bir yelpazede hizmet veren teşebbüsleri içeriyor.

Bu adaylar ortasında ACE Games, Albert Sıhhat Hizmetleri, Apps Medya Teknolojileri (Appsamurai), ICT Buluş Bilişim (Bulutistan), Colendi Yapay Zeka ve Büyük Data Teknoloji Hizmetleri üzere inovatif şirketler bulunuyor.

Turcorn 100 Programı, seçilen adaylara yalnızca finansal dayanakla sonlu kalmayıp, tıpkı vakitte yurt içi ve yurt dışı pazarlara açılma, hızlandırma programlarına katılma ve dünya markası program paydaşlarıyla iş birliği yapma üzere imkanlar da sunuyor.

Bu takviyeler, teşebbüslerin süratli bir formda ölçeklenmesine, küresel pazarlarda rekabetçi bir pozisyona ulaşmasına ve “Turcorn” olma yolunda ilerlemesine yardımcı olacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, konuşmasında şunları söyledi:

“Sizlere katkı sunmayı, imkânlarımızı sizler için, sizin başarınız için seferber etmeyi sürdüreceğiz. Ar-Ge teşviklerimizden, teknopark uygulamalarımıza, TÜBİTAK takviyelerinden KOSGEB programlarına ve teşebbüs sermayesi fonlarına pek çok uygulama ve düzenleme ile Türkiye’nin teknoloji teşebbüslerini büyütmek için çalışıyoruz. Teknolojik dönüşüm rüzgarının tarihte hiç olmadığı kadar kuvvetli estiği bir devirdeyiz. Ferdi hayatımız, üretim ve hizmet dalları, kamu idaresi ve toplumsal nizam teknolojik ihtilalle süratle dönüşüyor.

22 yılda adeta sıfırdan bir girişimcilik ekosistemi kurduk. Teknoparklarımızın sayısını 2’den 101’e, teknoparklarımızda Ar-Ge ve inovasyon yapan teşebbüslerin sayısını 56’dan 10 binin üzerine çıkardık. TÜBİTAK Bigg programıyla 2 bin 293 teknoloji teşebbüsünün kurulmasını sağladık.

2018’den bu yana düzenlediğimiz TEKNOFEST’lerle milyonlarca genci teknoloji geliştirme seyahatine kazandık. Adeta teşebbüs fabrikasına dönüşen TEKNOFEST’lerden artık her yıl binlerce teknoloji teşebbüsü doğuyor. Türkiye’ye has ‘garaj modeli’ budur.

Başka ülkelerin teşebbüs ekosistemlerinin dinamikleriyle kıyaslandığında daha fazla fırsat eşitliği sunan, daha demokratik bir modeli Türk girişimcilik ekosisteminde daima birlikte inşa ediyoruz. Toplumun tüm kesitlerinden yetenekleri keşfettiğimiz, onlara girişimcilik seyahatine başlama fırsatı sunduğumuz bu model; başarılı epeyce dünyaya örnek olacak.

Daha fazla teknoloji teşebbüsü çıkarmak, binlerce genç girişimcinin hayallerini projelere, projelerini teşebbüslere dönüştürmesini sağlamak öncelikli hedeflerimizden biri. Bu istikamette, Ulusal Girişimcilik Stratejimizde 2030 için 100 bin teknogirişim amacını koyduk. Her yıl binlerce yeni teknoloji teşebbüsünün Türkiye’den doğmasını sağlayacak ve 100 bin teknogirişim ile dev bir girişimcilik ekosistemi inşa edeceğiz.

Bu gayenin bir tamamlayıcı ögesi da Türkiye’den milyar dolar bedeli aşan teknoloji teşebbüsleri çıkarmaktır. Girişimcilik literatüründe ‘unicorn’ olarak isimlendirilen milyar dolar kıymeti aşan teknoloji teşebbüsleri, bir teşebbüs ekosisteminin rekabet gücünün göstergesi olarak da kabul ediliyor.

2019’da yayımladığımız 2023 Sanayi ve Teknoloji Girişimciliği stratejimizde, Türkiye’den unicorn’lar çıkaracağımızı, yani ülkemizi Turcornlarla tanıştıracağımızı tabir etmiştik. Bugüne dek aldıkları yatırımlarda elde ettikleri değerleme milyar doları aşan 7 Turcorn’umuz oldu.

Oyun, yazılım, e-ticaret ve fintek teşebbüsleri. 7 Turcorn’umuzun 6’sının bugünlere gelmesinde Bakanlık takviye ve uygulamalarımızın katkısının bulunuyor olması, hakikat yolda olduğumuzun göstergesi. Amacımız; 2030’a dek 100 Turcorn’un bu ülkeden doğması, bu ülkede büyümesi, dünyaya açılması. Bunu başarabilecek bir potansiyelimiz olduğunu biliyoruz.

Kurduğumuz ekosistem ve altyapı sayesinde pandemiden bu yana teknoloji girişimciliği Türkiye’de de altın çağını yaşıyor. Evvelki 10 yılda yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapılan Türk teknoloji teşebbüslerine, yalnızca son 3 yılda 4 milyar dolara yakın yatırım yapılmış olması yakaladığımız ivmeyi gösteriyor.

Girişimcilik ekosistemimiz geçtiğimiz yıl yatırım sayısı bakımından Avrupa’da beşinciliği, Orta Doğu ve Doğu Avrupa bölgesinde birinciliği elde etti. İstanbul ise girişimcilik otoriteleri tarafından en güçlü erken evre ekosistem olarak kabul ediliyor. Bu ivmeyi kaybetmeyecek, daha da yükselteceğiz.

Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bölgesel Kalkınma Fonu, Bölgesel Teşebbüs Sermayesi Fon Davetleri, Bilişim Vadisi Teşebbüs Sermayesi Yatırım Fonu, Tech-InvesTR programı üzere fonların fonu ve eş finansman sistemleriyle kamu kaynaklarının girişimcilerimiz için çarpan tesiri oluşturmasını sağlıyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz mevzuat düzenlemeleriyle Ar-Ge teşviklerimizden üst seviyede yararlanan Ar-Ge merkezleri ve teknopark firmalarının yararlandıkları teşvikleri teşebbüs yatırımlarına yönlenmesini sağladık. Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji şenliği TEKNOFEST bünyesinde birinci defa geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz teşebbüs yarışları ile proje ekiplerinin ortaya çıkardığı iş fikri ve eserlerin teşebbüse dönüşmesini destekledik.

Teknoloji Girişimciliği Kurulunu kurduk ve inovasyon dostu regülasyon yaklaşımıyla, kamu siyasetlerinin ve mevzuat düzenlemelerinin girişimlerimizi destekleyici bir perspektifle hazırlanmasına yönelik adımlar attık. TÜBİTAK Bigg Programını bir yatırım programına dönüştürdük.

: Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejimizin ana uygulamalarından biri olan Turcorn 100 Programı’mızla da erken kademeyi muvaffakiyetle geçmiş, süratli büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji teşebbüslerinin, daha süratli ölçeklenmesine ve global pazarlara açılmasına rehberlik ediyoruz.

Program ile global gayeleri olan ölçeklenme basamağındaki Turcorn adaylarının gereksinimlerine nitelikli yanıt veren dayanaklar sağlayarak teknoloji girişimciliği ekosistemimize yeni Turcornlar kazandırmayı amaçlıyoruz.

Programın sağladığı terzi yöntemi dayanaklar kadar değerli bir bileşeni de ülkemiz teşebbüs ekosisteminden yeni muvaffakiyet öyküleri çıkması ismine, Türkiye’nin teknoloji odaklı kalkınma seyahatinde elini taşın altına koymaktan çekinmeyen 17 program paydaşının katkıları. Teşebbüslerimiz, program paydaşlarımızın sunduğu güçlü takviye ağının yanında bilgi birikimi, tecrübe erişim imkânı elde ederek global pazarlarda daha güçlü var olacaklar.

21 Aralık 2022’de kamuoyuna duyurduğumuz birinci program sonrasında bugüne kadar 72 teknoloji teşebbüsümüz turcorn adayı olmak için başvurdu. Girişimcilik ekosistemimizin paydaşlarının iştirakiyle oluşturduğumuz heyet marifetiyle gelen müracaatları gelir büyüklüğü, yenilik, teknolojik derinlik üzere kriterleri dikkate alarak inceledik. Firmalarımızın beklenti ve gereksinimlerini dikkate aldık.

Bugün prestijiyle da Turcorn 100 Programı’na seçilen birinci 15 teknoloji teşebbüsünü kamuoyu ile paylaşıyoruz. Yapay zekâdan dijital hizmet teknolojilerine, siber güvenlikten sıhhat teknolojilerine, yeşil dönüşümden finansal teknolojilere farklı dallarda 15 Turcorn adayımızı özel dayanaklarla daha ileri düzeylere daima birlikte taşıyacağız.

Teknopazar Takviye Programı ile Turcorn adayı işletmelerimizin milletlerarası arenada müşteri ve yatırımcılarla yeni iş birlikleri geliştirmelerini destekleyecek, Memleketler arası platformlarda daha güçlü var olmalarını sağlayacağız. KOSGEB eliyle yürüteceğimiz Global Rekabetçilik Programı ile Turcorn adaylarına 50 milyon lira finansman dayanağı sunacağız.

İnanmak, başarmanın yarısıdır. İnancın olmadığı bir yerde muvaffakiyet lakin tesadüf yapıtıdır. Bugün Turcorn 100 Programı’nın birinci üyeleri olacak teşebbüslerimizin muvaffakiyetlerini inancın ve azmin bir zaferi olarak gördüğümü bilhassa belirtmek isterim. Tabi bu yalnızca bir başlangıç. Yeni Turcorn adayları için önümüzdeki devirde müracaat almaya devam edeceğiz.

Ekosistemimizin teknoloji tabanlı teşebbüslerine açık davette bulunuyorum. Bakanlık ve paydaşlarımızla birlikte sizlere katkı sunmayı, imkânlarımızı sizler için, sizin başarınız için seferber etmeyi sürdüreceğiz. Sizler Türkiye için, Türkiye Yüzyılı için çalıştıkça hiç kaygınız olmasın, bizler de size ve sizin üzere işletmelere sahip çıkacağız. Sizlerin çabası, birikimi, kabiliyeti ve ortaya koyacağınız rekabetçi eser ve hizmetlerle inşallah amaçlarımıza daha emin adımlarla yürüyeceğiz.

Murad

Yüz ifadelerini yakalamaya çalışan bir portre tutkunu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu