Teknoloji

Ericsson Türkiye’den 6G adımı!

Ericsson Araştırma Türkiye, geleceğin bağlantı teknolojileri üzerine odaklanan ROBUST-6G projesine kıymetli bir katkıda bulunuyor. Bu proje, 6G ağlarının güvenliğini artırmak maksadıyla Yapay Zeka ve Makine Tahsili (AI/ML) tekniklerini kullanmayı hedefliyor. ROBUST-6G, gelecekteki siber-fiziksel süreçlerde ortaya çıkacak yeni zorlukları ele alarak, 6G hizmet ve ağlarının bu zorluklar karşısında sağlam olmasını sağlamayı amaçlıyor.

Ericsson Türkiye, 6G’nin güvenlik yol haritasını çiziyor!

Ericsson Araştırma Türkiye’nin bu projedeki rolü, global proje koordinatörü olarak, Türkiye’deki bilgi ve irtibat teknolojileri alanında bir birinci olma özelliği taşıyor. Bu, Türkiye’nin gelecek kuşak irtibat teknolojileri araştırmasında kıymetli bir rol oynadığını gösteriyor.

6G ağlarının başarısı, onların programlanabilir, uyarlanabilir ve verimli olmasına bağlıdır. Fakat, bu özellikler tıpkı vakitte ağların idaresini ve işletilmesini karmaşık hale getiriyor. ROBUST-6G, bu karmaşıklığı yönetmek ve siber güvenlik risklerine karşı müdafaa sağlamak maksadıyla, Sıfır Dokunuş Şebeke ve Servis İdaresi (ZSM) ve AI/ML tekniklerini kullanarak tam otomatik, uçtan uca akıllı şebeke ve hizmet güvenliği idare çerçevesi geliştirmeyi hedefliyor.

Proje, birebir vakitte dağıtık zeka, mahremiyet iyileştirmeleri ve AI/ML’deki şeffaflık üzere alanlarda dayanıklılığı artırmayı ve 6G ağ dizaynında güç verimliliği sağlayan sürdürülebilir yapay zeka prosedürlerini teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu eforlar, hem performansı artırırken bilişim ihtiyaçlarını uygunlaştırmayı hem de tüketilen enerjiyi en aza indirmeyi hedefliyor.

Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın, 6G’nin kablosuz bağlantı teknolojisinin en yeni kuşağı olarak her yerde kablosuz zeka sunma potansiyeline sahip olduğunu ve yapay zekanın hem gelecekteki teknolojik gelişmeleri desteklemesi hem de bu teknolojilerin güvenilirliğinin sağlanmasında kritik bir rol oynayacağını vurguluyor.

ROBUST-6G, Avrupa Akıllı Şebekeler ve Servisler Ortak Teşebbüsü (SNS JU) tarafından desteklenen projeler ortasında yer alıyor ve mikroelektroniği, sürdürülebilirliği ve standardizasyon gayretlerini ön plana çıkarıyor.

Bu teşebbüs, 6G araştırma alanında yenilikçi yaklaşımları teşvik ederken, teknolojik gelişmelerin toplumsal gereksinim ve yararlarla uyumlu hale getirilmesini hedefliyor. ROBUST-6G’nin yanı sıra, SNS JU tarafından fonlanan projeler, 6G teknolojilerinin çeşitli dallarda gerçek dünya uygulamalarına aktarılmasını amaçlayan geniş ölçekli deneme ve pilot çalışmaları içeriyor.

Murad

Yüz ifadelerini yakalamaya çalışan bir portre tutkunu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu