Teknoloji

Google Gemini ve ChatGPT’den güzel mi? Claude 3 çıktı

Google ve OpenAI ortasında yapay zeka tabanlı sohbet botu yarışı kızışırken, Amazon takviyeli Anthropic sessiz kalmadı. Bu kapsamda çok daha gelişmiş özelliklere sahip olduğu bildirilen Anthropic Claude 3 yapay zeka modeli tanıtıldı.

Anthropic Claude 3 özellikleri

Anthropic, son üretken yapay zeka modeli Claude 3’ün piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Şirket, Claude 3’ün OpenAI GPT-4 ve Google Gemini gibi tanınan rakiplerini çeşitli benchmark testlerinde geride bıraktığını tez etti.

Claude 3, temel metin sohbetinin ötesinde yeni özellikler sunuyor. Birinci sefer “multimodal” takviye sunarak kullanıcıların tahlil için fotoğraf ve evrak yüklemesine imkan tanıyor. Claude 3’ün bu bilgiler yardımıyla özet, not, e-posta yahut kıssa yaratabileceği söz edildi.

Anthropic; Claude 3’ün Opus, Sonnet ve Haiku olmak üzere üç versiyonunu tanıttı. Opus bu modeller ortasında en güçlüsü olarak sunuldu. Örneğin, Moby Dick gibisi romanları karşılaştırılabilecek ve 150 bin söze kadar girdiyi özetleyebildiği tez edildi. Daha küçük Sonnet ve Haiku modelleri ise daha az kapasite sunuyor.

Anthropic, Claude 3’ü 150 şahsa varan bir takımla geliştirdiğini ve bu kapsamda bir yıldan fazla vakit harcadığını bildirdi. Şirket, üretken yapay zeka alanındaki patlamayla birlikte geçen yıl 7,3 milyar dolar fon aldı, lakin Claude 3 için eğitim maliyetlerini açıklamadı.

Yapay zekanın “multimodal” yapısı yeni kullanımlara imkan tanırken, uygunsuz yahut yanlış manzara üretmesi üzere riskleri de beraberinde getiriyor. Lakin Anthropic, Claude 3’ün kendi imajlarını oluşturmadığını, sırf kullanıcı bilgilerini tahlil edeceğini söyledi.

Claude 3 ile Anthropic, OpenAI’nin ChatGPT’si üzere diyalogsal yapay zeka alanındaki başkanlarla çaba etmeyi ve gelişen lakin tartışmalı olan üretken yapay zeka alanında hisse sahibi olmayı hedefliyor.

Murad

Yüz ifadelerini yakalamaya çalışan bir portre tutkunu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu