Teknoloji

Yapay zekada ortalık kızışıyor! Mistral, Microsoft ile paydaşlık kurdu

Mistral, Microsoft ile değerli bir stratejik paydaşlık kurarak işletmeler için en yeni ve en büyük modeli formunda nitelediği Mistral Large yapay zeka modelini duyurdu. Şirket, bu büyük modelin Gemini ve GPT üzere modellere karşı yeterli bir performans sergilediğini sav ediyor.

Mistral Large’dan ne bekleyebiliriz?

Bugünden itibaren kullanıma sunulan Mistral Large metin manaya, dönüştürme ve kod oluşturma dahil olmak üzere karmaşık çok lisanlı akıl yürütme misyonlarını ele alabilen bir metin üretim modeli olarak tasarlandı.


Mistral Large MMLU benchmark testi

Şirket tarafından paylaşılan MMLU benchmark sonuçlarına nazaran bu model, GPT-4’ten sonra API aracılığıyla genel olarak sunulan ikinci en güzel model olacak biçimde performans sergiliyor.

Mistral, büyük modelin öncelikle API aracılığıyla kullanılabilir olacağını lakin Microsoft ile yapılan yeni paydaşlık sayesinde Azure AI aracılığıyla da sunulacağını belirtiyor. Şirket ayrıyeten, sunduğu yeni iştirakle ilgili olarak işletmelerin ne sunduğuna dair bir fikir edinmelerine yardımcı olacak bir sohbet uygulaması da yayınladı.

Çok lisanlı bir model olarak Mistral Large, yalnızca İngilizce değil birebir vakitte Fransızca, İspanyolca, Almanca ve İtalyanca üzere öteki lisanlarda de lokal akıcılıkla metin anlayabiliyor, akıl yürütebiliyor ve üretebiliyor.

Google ve OpenAI üzere başka şirketlerin de çok lisanlı modeller sunduğu fakat Mistral’in tüm lisanlar için gramer ve kültürel bağlamı nüanslı halde de anlayabilme yetisine sahip olduğunu vurgulayarak daha âlâ sonuçlar elde edeceğini belirtiyor.

Modelin 32K belirteçlik bir bağlam penceresi bulunuyor. Büyük dokümanları işleyebiliyor ve bilgileri hatırlayabiliyor. Ayrıyeten, geliştiricilere kendi moderasyon siyasetlerini ve lokal fonksiyon davetlerini tasarlamalarına imkan tanıyan kesin talimatları takip etme özelliğine sahip.

Mistral Large‘ın canlıdayken nasıl performans göstereceğini, bilhassa 1 milyon belirtece kadar takviye sunan Gemini 1.5 üzere daha büyük modellerle karşılaştırıldığında göreceğiz. Mistral, yeni büyük modelin rakip modellere karşı epeyce düzgün bir iş çıkardığını tez ediyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Niyetlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

Murad

Yüz ifadelerini yakalamaya çalışan bir portre tutkunu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu