Teknoloji

Anahtarsız arabalar hâlâ tehlike altında!

Araba anahtarları bilhassa son beş altı yılda yerini akıllı anahtar teknolojisine bırakmaya başladı. Yeniden arabanın çalıştırılması için de anahtarın yerini motoru açıp kapatan düğmelerin gelmesi ise otomobil anahtarı tam manasıyla form değiştirdi. Fakat İngiltere’de son yıllarda artan araba hırsızlığı hadiseleri, “Anahtarsız araba inançlı değil mi? sorusuna neden oluyor. Aslında bu tehlike anahtarsız modellerin birinci ortaya çıktığı günden beri hayatımızda. Farklı olan ise bu sorunun hala çözülememiş olması.

Anahtarsız araba inançlı değil mi? Hırsızlık artmaya devam ediyor

Son periyotlarda Türkiye’de gündeme gelmeye başlayan anahtarsız araba sorunu, İngiltere’de büyük bir krize dönüştü. Buna nazaran hırsızlar, uzaktan denetim sağlayan araba kumandalarını taklit etmeyi başardı. İngiltere’de yaşanan son hadisede hırsızlar, Hyundai Ioniq 5 arabasını yalnızca 20 saniyede çaldı.

Otomobilin sahibi ise izlediği görüntüde, hırsızın elinde yer alan bir kumandayla kapıları açıp motoru çalıştırıp sessizce uzaklaştığını görüyor. Elektrikli olan arabanın sessiz çalışıyor olması da şoförün hırsızlığı lakin sabah uyanınca fark etmesine neden oluyor.

Anahtarsız araba teknolojisi, bir çok kolaylık getirse de İngiltere dahil bir çok ülkede internet üzerinden satılan frekans taklit eden emülatörler, tehlike arz ediyor. Pekala lakin bu aygıtlar nasıl çalışıyor? Aslında her kumandanın ve aracın farklı bir frekansı var. Yani birebir model diğer bir anahtarla aracı açmanız mümkün değil. Burada hırsızların hedeflediği aracın kumandasını kopyalaması gerekiyor. Lakin bu kopyalama aygıtının bu süreci ne kadar uzaklıktan yapabildiği bilinmiyor.

Cihazın frekansı kopyalaması için ise açma kapama sinyalini almasının kâfi olduğu düşünülüyor. Şu anda İngiltere’de aygıtın internette 5000 Sterlin üzere bir fiyata satıldığı ortaya çıktı.

Uzmanlar, anahtarsız girişin artması ile bu sıkıntıların da arttığı görüşünde. Bu manada güvenlik uzmanları araba firmalarını ek güvenlik tedbirleri almamakla suçluyor. Araba şoförleri ise eski bir güvenlik tedbiri olan direksiyon kilitlerine başvurmaya başladı.

Özellikle elektrikli araba üreticileri neredeyse her modelde anahtarsız giriş teknolojileri kullanıyor. Şu an bu emülatörlerin ülkemizde kullanılıp kullanılmadığı ise aşikâr değil. İngiltere’de ise şoförler ise araba firmalarından bu sorun için bir tahlil bekliyor. Sigorta firmaları ise artan hırsızlık olayları sonrası İngiltere’de sigorta primlerinde büyük artışlara gitmeye başladı.

İlginç olan ise bu anahtarsız araba hırsızlıkları 2011 yılından beri görülüyor. Evvelden bunun nasıl yapıldığı bilinmiyordu. Lakin birtakım savlara bakılırsa araba üreticileri bu açığın yaklaşık 10 yıldır farkında.

Peki sizce anahtarsız araba teknolojisi nitekim de araba hırsızlığı için değerli bir açığa mı dene oluyor? Yorum ve görüşlerinizi bekliyoruz.

Murad

Yüz ifadelerini yakalamaya çalışan bir portre tutkunu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu