Teknoloji

2024 Formula 1 heyecanı başlıyor! Bu dönem diğer olacak

Formula 1 2024 dönemi, 75. yaşına girerken, tarihle dolu sevilen motorsporu, gelecek için evrim geçirmeye devam ediyor. Bu yıl için planlanan büyük düzenlemeler, yarışları daha rekabetçi, etraf dostu ve hayranlar için heyecan verici hale getirecek gelişmiş teknolojilerle başlıyor.

Formula 1, 2024 dönemine Yeşil hibrit motorlarla başlıyor

Yol araçlarının elektriklenmesine karşılık olarak, tüm Formula 1 ekiplerinin 2024 ve sonrasında daha sürdürülebilir hibrit güç üniteleriyle müsabakasını gerekecek. Mevcut karmaşık 1.6L V6 içten yanmalı motorlar, değerli beygir gücü sağlamaya devam edecek.

Ancak artırılmış elektrik sistemleri, performansı şoförlerin ön akslarına güç sağlayarak, güç artışı ve frenleme sırasında artan tekrar şarj ile pil kapasitesinin artırılması yoluyla daha büyük bir rol oynayacak. Bu hibrit yükseltme, Formula 1’in 2026’ya kadar büsbütün yenilenebilir yakıtları kullanma ve seri için 2030’da sıfır karbon durumu elde etme uğraşlarını izliyor.

Artırılmış gerçeklik yarış yayınlarını dönüştürüyor

Standart televizyon kamera açıları yerine, şoför kokpitlerinin içindeki kameralarla, şikanlara gerçek süratle ilerlerken içsel perspektifleri deneyimlemeyi hayal edin. Artırılmış gerçeklik ve 5G kontaklı VR kulaklıklar aracılığıyla izelenebilen 360 derecelik manzaralar, 2024’te Grand Prix yayınlarında ihtilal yaratacak.

F1 TV Pro, abonelerine, şoförlerin gözlerinden yırtıcı kuvvetleri hissetmelerini sağlayarak, sürat göstergesi panoları, direksiyon hareketleri ve pedal çalışmalarını gösteren çoklu şoför bakış açıları sunacak. F1, izleyici tecrübesini geliştiren nefes kesici teknolojiler aracılığıyla cümbüşün hudutlarını zorlayacak.

Sürücü yardımcısı yapay zeka yasaklanıyor

Otantik yarış bütünlüğünü korumak için, F1 yetkilileri, kritik durumları insanların reaksiyon veremeyeceği kadar süratli değerlendirdiği düşünülen yapay zeka yardımcı sistemlerin yasaklanmasını araştırıyor. Söylentilere nazaran, sensörler tarafından okunan ve hafif ayarlamalar yaparak araçları garaj bilgisayarlarından süren bilinmeyen yapay zeka şoförleri olduğu sav ediliyor.

Formula 1 bu sporun, şoför marifet ve stratejilerinin bir sonucu olarak kalmasını ve denetimi AI algoritmalarına, şoförlerin suratlarını saniyenin onda biri kadar süratli tahlil ederek kararlar veren otomatik sürüş sistemlerine bırakılmamasını amaçlıyor.

Kadın şoförler, Formula 1’e mi yükseliyor?

Elektrikli güç üniteleri ve artırılmış yayıncılığın yanı sıra, Formula 1’in iştirakçi demografisini çeşitlendirmek de 2024 başlıkları ortasında yer alıyor. Uzun vakittir Ferrari gelişim juniörü Emily Jones, önümüzdeki yıllarda Formula 1 araçlarında başarılı olabilecek bayan genç yetenekleri test etmeye başladı bile.

Adil yetenek kıymetlendirme uygulamaları, yetenekli bayanların, erkekler tarafından uzun müddet hükümran olan bu motorsporta girmesini teşvik ediyor. Yani önümüzdeki yıllarda bayan formula 1 şoförleri izleme ihtimalimiz epeyce yüksek.

Formula 1’e yeni üreticiler girecek

Formula 1’in yükselen izleyici kitlesi, sıkılaşan bütçeler ve sürdürülebilirliğe hakikat kayma, birçok araba üreticisini seriye girmeye çekiyor. Hindistanlı araba üreticisi Mahindra, yarış yapma niyetini zati 2024 yahut en geç 2025’e kadar doğruladı.

Son haberlere nazaran, 2026’da ABD araba üreticisi Ford’un, Ferrari, Mercedes, Red Bull ve öbürleri üzere kurumsallaşmış markaların yanında F1 gridine katılıyor. General Motors da, 2024’te yaklaşan elektrikli araçları pazarlamaya yönelik motor formülüyle ilgileniyor.

2024 Formula 1 dönemi, bu kere farklı başlıyor

2024 Formula 1 dönemi 2 Mart’ta Bahreyn’de start alacak. Ayrıyeten, yayın haklarının el değiştirmesiyle birlikte yarışlar, artık Bein Connect medya platformundan izlenebilecek. Bu da Formula 1 sporuyla özdeşleşmiş bir sunucu olan Serhan Acar’ın, artık spikerlik yapmayacağı manasına geliyor.

Ayrıca Mercedes’in 7 defa Dünya Şampiyonu Lewis Hamilton, görmeye alışık olduğumuz Mercedes koltuğuna bu yıl veda edecek. Kendisini Mercedes’te son sefer izleyeceğimiz şoför Hamilton, 2025 yılında yoluna Ferrari ile devam edecek.

Siz bu mevzular hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Murad

Yüz ifadelerini yakalamaya çalışan bir portre tutkunu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu